Atelier Fleuriste

Asphalt Shingles

Chieri (TO), 2002 / 2008

Dach wykonany z gontu blaszanego Prestige Compact firmy Tegola Canadese

scroll-white

Projekt, który obejmuje generalny remont XIX-wiecznego murowanego domu i budowę nowego budynku w wewnętrznym ogrodzie, wynika z chęci silnego zaznaczenia obecności niezwykłego miejsca, w nieuporządkowanym kontekście miejskim, uwięzionego pomiędzy wspomnieniami wiejskiego miasteczka i niedawne interwencje budowlane. Program funkcjonalny przewiduje tworzenie przestrzeni wystawienniczych, handlowych, mieszkalnych i nieformalnych zaprojektowanych w sposób elastyczny, dopasowujący się do różnych potrzeb Zamawiającego. Interwencja podzielona jest na dwa elementy, bardzo odmienne formalnie, jeden pomyślany jako duży plac wizytowy przy Via Andezeno, drugi jako izolowany pawilon w ogrodzie otwartym dla publiczności, widoczny z ulicy poprzez przebłyski perspektywiczne.

Remont ceglanego budynku zakłada zachowanie części środkowej ze wszystkimi jej cechami charakterystycznymi: sklepionymi dachami, oknami, tynkiem i dekoracjami, natomiast po bokach odtworzono pierwotny kształt budynku z dużym, pełnej wysokości okno w stronę ulicy i opalizująca miedziana osłona w stronę dziedzińca. Przestrzeń wewnętrzna jest całkowicie otwarta i jest podzielona wokół dużej pustej przestrzeni o pełnej wysokości, poprzecinanej chodnikami i zaprojektowanej tak, aby pomieścić wielkogabarytowe instalacje i elementy oświetleniowe. System chłodzenia okna składa się z zasłony płynącej wody, która przekształca cały front budynku w prawdziwą monumentalną fontannę: ulica staje się w ten sposób kwadratem, przestrzenią publiczną odniesienia dla całego kontekstu urbanistycznego. Pawilon w ogrodzie składa się z przegubowej i płynnej bryły z tworzywa sztucznego, podniesionej nad ziemię dużymi betonowymi przegrodami i pokrytej połamaną ceglaną osłoną, która nadaje mu mocny materialny charakter.

Wreszcie ogród, w którym znajduje się ogólnodostępny parking obsługujący atelier, można zaaranżować tak, aby bezpośrednio skomunikował się z dużą pustką wewnątrz przestrzeni wystawienniczej i handlowej, poprzez otwieraną szklaną ścianę, stając się idealnym miejscem dla instalacji zewnętrznych i wydarzenia.

Szczegóły projektu: Pracownia Florystyczna i dom prywatny

Prace: 2002/2008

Temat główny: Idea Fiori di Marco Segantina

Projekt: ELASTICO SPA – Stefano Pujatti

Produkt

Funkcjonalność i design

Produkt

Prestige Compact Plus

PRESTIGE „zaprojektowany na całe życie” Gonty PRESTIGE z wykończeniem miedzianym to produkt flagowy Tegola Canadese – wyjątkowe gonty, obecne na rynku od ponad 30 lat, które na przestrzeni lat przyniosły ogromną satysfakcję firmie i jej klientom, dzięki wielu dachom, które powstały na całym świecie świat. Miedź była stosowana w pokryciach dachowych od najdawniejszych czasów ze względu na swoje nieodłączne właściwości i wyjątkową atrakcyjność wizualną, jaką wnosi do dachów i budynków – będąc żywym metalem, z biegiem czasu zmienia kolor w wyniku utleniania i zmienia się z jasnego, błyszczącego kolor na matowe, ciemniejsze i ostatecznie na „miedzianozieloną”, przy jednoczesnym zachowaniu swojej jakości i wydajności. Przez lata Tegola Canadese niestrudzenie pracowała nad unowocześnieniem swoich gontów we wszystkich elementach składowych, aby dostarczać produkty o coraz większej wydajności. PRESTIGE COMPACT PLUS to wypróbowany i przetestowany gont metalowy dostępny w formacie Compact z dużym arkuszem w połączeniu z osłoną spoiny gontu, co podkreśla jego nowoczesny wygląd – teraz posiada blachę miedzianą „PLUS” o grubości 100 mikronów, co oznacza wzrost o 43% grubość, która zapewnia wyższą jakość wykończenia, niezrównaną atrakcyjność wizualną i długotrwałą hydroizolację dachów we wszystkich środowiskach!

Odkryj produkt

JESTEŚMY DO TWOJEJ DYSPOZYCJI

Wypełnij formularz, aby poprosić o informacje

    Vana Nava wodna dżungla

    Asphalt Shingles

    Hua Hin Thailandia, 2014

    Vana Nava Water Jungle to oaza zabawy w sercu Hua Hin w Tajlandii, położona wśród bujnego krajobrazu otaczającego park wodny. Wodna dżungla Hua Hin firmy Vana Nava zawiera kultowe elementy architektoniczne i projektowe z organicznie ukształtowanymi baldachimami oraz różnorodnymi egzotycznymi roślinami i tropikalnymi drzewami.

    Na potrzeby tego parku wodnego zespół projektowo-budowlany stworzył dżunglę o powierzchni 6400 metrów kwadratowych, w której wcześniej nic nie istniało, zasadzając 200 000 drzew i roślin. Wiele drzew ma od 30 do 40 lat i zostało odzyskanych z obszarów objętych budową infrastruktury lub dostarczonych przez architekta krajobrazu.

    Projektanci określają otwarty w 2014 roku obiekt jako pierwszy w regionie świadomy ekologicznie park wodny. Cechą wyróżniającą Vana Nava Hua Hin Water Jungle jest synergia z naturą i integracja parku wodnego w tropikalnym lesie (The Green Mechanical Engineering).

    Aby to zbudować, zainspirowali się kształtami natury, takimi jak liście drzew czy ryby w morzu, ale także stylem życia rybaków, aby odzwierciedlić historię nadmorskiego miasteczka Hua Hin, które obecnie stało się bardzo słynny kurort turystyczny w Tajlandii.

    Szczegóły projektu: Park wodny

    Prace: 2014

    Dyrektor: chińsko-tajska inżynieria i budownictwo

    Architekt: WhiteWater West Industries

    Projektant: WhiteWater West Industries

    Architekt krajobrazu: Belt Collins

    Projekt mechaniczny/konstrukcyjny: AE49

    Produkt

    Funkcjonalność i design

    Produkt

    Master

    Nature, as a source of inspiration, and industrial research coexist in the Master shingles, which guarantee durable high performance. Quality materials, combinations of overlapping layers and carefully selected colour shades allow creating roofs with a natural look and perfect waterproofing.

    Odkryj produkt

    JESTEŚMY DO TWOJEJ DYSPOZYCJI

    Wypełnij formularz, aby poprosić o informacje